الإثنين 02 نوفمبر 2026
رئيس التحرير
عمرو عامر
رئيس التحرير
عمرو عامر
مسئولية مجتمعية

الأرملة ممكن تقبض معاشين في نفس الوقت؟ وهل شغلها يمنعها من معاش جوزها؟

الإثنين 02/نوفمبر/2026 - 01:30 ص
المعاشات
المعاشات

قانون التأمينات الاجتماعية والمعاشات رقم 148 لسنة 2019، وتحديدًا المادة 104، بيسمح للأرملة إنها تجمع بين معاش زوجها المتوفى والمعاش المستحق ليها عن نفسها، من غير حدود مالية.

ومش بس كده، لو الأرملة بتشتغل أو عندها مهنة، تقدر كمان تجمع بين معاش جوزها والدخل اللي بتحققه من شغلها، من غير حدود مالية، طالما شروط استحقاق المعاش متوافرة.

والميزة دي مش مقتصرة على الأرملة بس، لأن القانون بيسمح للأرمل يجمع بين معاش زوجته المتوفاة ومعاشه أو دخله من العمل، وكمان الأبناء يقدروا يجمعوا بين المعاشين المستحقين عن والديهم دون حدود.

لكن خلي بالك، مش كل حالات الجمع بين المعاشات مفتوحة، لأن فيه حالات تانية بتخضع لقيود مالية.

وعشان تتأكدي من استحقاقك، راجعي الهيئة القومية للتأمين الاجتماعي، واعرفي الإجراءات والمستندات المطلوبة.